Skip to main content

De Druif

By juli 6th, 2022Algemeen nieuws

De Druif

Wijn: Info over de grond en de druif

Wat is wijn
(volgens Van Dale) Wijn is een alcoholische drank die men
bekomt van geperst en gegist druivensap

Samenstelling druif:

Steeltje: De steeltjes bevatten tannines die zorgen
voor een langere houdbaarheid van de wijn

Pulp: Het vruchtvlees bestaat uit water, suiker, zuren en pectine,
die zorgen voor de molligheid van de wijn

Pit: De pitten bevatten olie en die geven een onaangename smaak aan
de druif dus heel belangrijk dat de pitten worden verwijderd

Schil: Zorgt voor de tannines, kleur en smaak aan de wijn. De schil zorgt ook voor de kleur van de wijn (hoe langer de schil in de druivensap blijft hoe donker de kleur van de wijn).
De buitenzijde van de schil is bedekt met een substantie die gisten bevatten en zorgt voor de fermentatie (biochemische reactie) van de wijn

Belangrijk voor de druif: de grond

Microklimaat:
Voldoende licht en warmte is heel belangrijk voor de wijnstokken. . Veel zon zorgt ervoor dat de druiven voldoende rijpen en veel suikers vormen. Een zuiderhelling is beter dan een noorderhelling. De wijngaarden bevinden zich ook voornamelijk aan een rivier.(zie foto)

Bodemkenmerken:
Wateropname is ook heel belangrijk, de wortels van de druivenstokken zitten heel diep voor de wateropname. Daarom is de druif goed bestand tegen droogte

Grondsoorten:
Sommige grondsoorten zijn beter bestand dan de andere. Grondsoorten zoals zand, steentje, leisteen, klaksteen zijn een goeie bgeleider voor de wijnstokken.
Kleigrond is minder geschikt voor de druivenstokken.

Volgend bericht