De Druif
Wijn: Info over de grond en de druif
Wat is wijn
(volgens Van Dale) Wijn is een alcoholische drank die men
bekomt van geperst en gegist druivensap
Samenstelling druif:
Steeltje: De steeltjes bevatten tannines die zorgen
voor een langere houdbaarheid van de wijn
Pulp: Het vruchtvlees bestaat uit water, suiker, zuren en pectine,
die zorgen voor de molligheid van de wijn
Pit: De pitten bevatten olie en die geven een onaangename smaak aan
de druif dus heel belangrijk dat de pitten worden verwijderd
Schil: Zorgt voor de tannines, kleur en smaak aan de wijn. De schil zorgt ook voor de kleur van de wijn (hoe langer de schil in de druivensap blijft hoe donker de kleur van de wijn).
De buitenzijde van de schil is bedekt met een substantie die gisten bevatten en zorgt voor de fermentatie (biochemische reactie) van de wijn
Belangrijk voor de druif: de grond
Microklimaat:
Voldoende licht en warmte is heel belangrijk voor de wijnstokken. . Veel zon zorgt ervoor dat de druiven voldoende rijpen en veel suikers vormen. Een zuiderhelling is beter dan een noorderhelling. De wijngaarden bevinden zich ook voornamelijk aan een rivier.(zie foto)
Bodemkenmerken:
Wateropname is ook heel belangrijk, de wortels van de druivenstokken zitten heel diep voor de wateropname. Daarom is de druif goed bestand tegen droogte
Grondsoorten:
Sommige grondsoorten zijn beter bestand dan de andere. Grondsoorten zoals zand, steentje, leisteen, klaksteen zijn een goeie bgeleider voor de wijnstokken.
Kleigrond is minder geschikt voor de druivenstokken.